Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

πέντε ήχοι της καθημερινότητας

 Το φύσημα του αέρα, το μαρσάρισμα μιας μηχανής, πόσοι ήχοι φτάνουν καθημερινά στα αυτιά μας; Πόσοι από αυτούς συνειδητοποιούνται και πόσου περνάνε στο ασυνείδητο; Εδώ θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κάποιους  από αυτούς στην επιφάνεια.
  Πέντε εντυπωσιακοί ήχοι:
Ενας τέτοιος ήχος είναι ο κρότος από την εκπυρσοκρότηση ενός όπλου. Ήχος που τραβάει αναγκαστικά την προσοχή ανθρώπων και ζώων και συνδέεται κατά κύριο λόγο με τρομαχτικά σημαινόμενα.O κρότος ενός κεραυνού προκαλούσε από τα προϊστορικά χρόνια τον θαυμασμό και το δέος των ανθρώπων.Ο παφλασμός των ορμητικών κυμάτων πάνω στον μώλο του λιμανιού σε παλαιότερες εποχές έως και σήμερα θα σήμαινε κακά μαντάτα για όσους είναι στην ανοιχτή θάλασσα. Το βουητό ενός καταρράκτη που από μακριά θυμίζει μουρμούρισμα και από κοντά γίνεται ένα εκκωφαντικό άκουσμα. Ο κρότος από το τρακάρισμα αυτοκινήτου, ήχος που προκαλεί την έκκριση αδρεναλίνης και γεμίζει την σκέψη με αγωνία. 

Πέντε ήχοι δυσάρεστοι:
Δυσάρεστος είναι ο συνεχής ήχος της ψύκτρας του ηλεκτρονικού υπολογιστή.Αρκετοί από μας σπάνια τον συνειδητοποιούν αλλά συχνά  εκνευρίζονται απ' αυτόν. Ο θόρυβος του όχλου μέσα σε μία αίθουσα διδασκαλίας η σε ένα μαγαζί γεμάτο κόσμο ανεβάζει τις εσωτερικές εντάσεις και την αρνητική ενέργεια καθενός ξεχωριστά.Ο ήχος από τα μαρσαρισματα των αυτοκινήτων μας προκαλεί συχνά να πάρουμε μια δυσαρεστημένη γκριμάτσα επιθυμώντας να περάσει γρήγορα η διάρκεια του ακούσματός του.Ο θόρυβος ενός κομπρεσέρ σε ένα χώρο που γίνονται εργασίες προκαλεί αποστροφή καθώς είναι έντονος και συνεχής. Αυτός είναι και ο λόγος που ο χειριστής ενός κομπρεσέρ φοράει ειδικές ωτασπίδες. Δυσάρεστος είναι ο διαπεραστικός ήχος ενός κουνουπιού που διακόπτει την ησυχία της νύχτας όταν πλησιάζει στο αυτί μας.
Πέντε ήχοι ευχάριστοι:
Ευχαρίστηση μας προκαλεί ο ήχος της θάλασσας, μας δίνει την αίσθηση της πληρότητας καθώς είναι ένας διαρκής βαθύς και πλούσιος ήχος με ακανόνιστο αλλά φυσικό και σταθερό ρυθμό.Το κελάηδισμα των πουλιών που πόσοι μουσικοί δεν θέλησαν να τον μιμηθούν ή να τον περιγράψουν. Ο ήχος ενός βρέφους που θηλάζει ήσυχο και πράο. Η βροχή την ώρα που ξεσπάει και γεμίζει τον χώρο με μικρούς και κομψούς σταλαγμούς. Οι μουσικοί καθώς πλησιάζουμε ένα χώρο που παίζουν και τελικά μπαίνουμε μέσα ήχος καθημερινός οικείος αγαπημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου